2010. november 11., csütörtök

Brokkolikrémleves

Mióta botmixerrel rendelkezem a turmixok mellett fő attrakció lett a krémleves gyártás. Itthon hol díjazzák, hol nem...legtöbbször nem :), mert a Férj szívesebben eszi darabosan a zöldséget. Tudom ha ezt el fogja olvasni, akkor ellenkezni fog, hogy "deee, szeretem én a krémlevest is"...na de próba cseresznye...lehet el sem olvassa :) Ráadásul ezt a fotóalanyt meg sem kóstolta! :) Jóóó, mentségére szóljon, hogy volt egyéb kaja itthon.


Egy időben a legmenőbb a sárgarépa (otthoni, erdélyi olvasóknak értsd murok) krémleves volt, aztán jött a vegyes zöldség, brokkoli meg a spárga. A brokkoli mindig visszatérő, mert gyakran lehet kapni a kis zöldségesnél is az utcában. Arról ne is beszéljünk, hogy mennyi vitamin van a brokkoliban! Együk a C vitamin, béta-karotin és a folsav miatt! Egy rövid leírást találhatsz itt a brokkoliról.



Hozzávalók:
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 fej brokkoli

(kb. 100 ml tej)

A apró kockára vágott hagymát picit fonnyasztjuk az olajon, majd hozzáadjuk a brokkolit, felöntjük vízzel és sózzuk ízlés szerint. Ne főzzük nagyon sokáig, amint puhának érezzük a brokkoli rózsákat már jó lesz.

A levéből valamennyit öntsünk le (de ne dobjuk ki, lehet még szükségünk lesz rá). Botmixerrel pépesítjük. Ha nagyon sűrű akkor a félretett lével és/ vagy tejjel hígítsuk kedvünk szerint (tejet ki is lehet hagyni). Én nagyon krémesen szeretem, ezért kevés vízzel és tejjel szoktam fellazítani.

Ezúttal rozskenyér pirítóssal, egy kevés tejföllel és gránátalmával tálaltam. Nagyon szeretem azt is, ha egy kevés lenmagot pirítok mikróban és azt szórom rá.